
Tenis Sporunda Kıyafet Kuralları Nelerdir
Tenis sporu oldukça disiplin ve kural sahibi olan bir spor dalıdır. Bir tenis maçında onlarca kural bulunurken tenis oyuncularının kıyafetleri için de birçok kıyafet kuralı bulunmaktadır. Tenisçiler, maçlar esnasında bulundukları takım veya kulüplerinin logolarını sırtlarında bulundurabilme haklarına sahiptirler. Giyilecek olan kıyafetler, günlük hayatta kullanılan kıyafetlerden farklı ve bağımsızdır. Maçlar esnasında koşucu şortları, kompresyon şortları ya da kompresyon taytları, jimnastik şortları ve gömleği, yakasız ve bisiklet yakalı olan gömlek ya da tişörtler maç ya da antrenman esnasında kullanılabilir. Günlük giyimde kullanılmakta olan gömlek ve elbise ile oynamaları yasaktır. Açık havalarda yapılan maçlarda soğuk havalarda başhakem izni alınması ile eşofman giyilmesi de serbest olabilir. Giyilen her bir kıyafetin temiz, titiz, özenli ve düzenli olması gerekmektedir.
Tenis Sporunda Kullanılan Ayakkabının Özellikleri Nasıl Olmalıdır?
Tenis maçlarında ya da antrenmanlarında kullanılan ayakkabıların zemin yani taban kısımları ile tenis sahası olan kort sahalarının yüzeyleri uyum içerisinde olmalıdır. Kullanılacak olan ayakkabının tabanı, kort zeminini hiçbir şekilde bozmaması gerekiyor. Günlük yaşantıda kullanılan spor ayakkabıların kort içerisinde kullanılması yasaktır. Bu kurallara yönelik olarak üretilen spor ayakkabıları, tenis oyuncuları tarafından tercih edilmektedir. Aynı zamanda tenis oyuncularının sağlıklı ve risk içermeyen bir maç geçirmeleri için tenis ayakkabılarının doğru bir şekilde tercih edilmesi önemli hususlar arasında yer almaktadır.
Tenis Kortlarının Özellikleri
Tenis maçları kort adı verilen belirli ölçüler içerisinde olan ve dikdörtgen bir şekil içerisinde olan sahalardır. Badminton tenisi ile asıl tenis sporunun oynandığı kort sahaları farklılık gösterir. Gösterilen bu farklılık ise boyutlardan kaynaklıdır. Kort sahaları, normal sahalardan farklı olmak üzere yüzeyleri bakımından farklıdır. Ser bir zeminden oluşan kort sahaları, kimi zaman toprak zeminden oluşurken kimi zaman da çime sahip zeminlerden oluşabilirler. Aynı zamanda kort sahalarında oyuncuların topu çevirebilmeleri açısından belirli bir boşluk kenarlardan pay edilerek bırakılmıştır. Ana kort yüzeyleri ise sert zeminlerden oluşum göstermektedir. Tenis kortlarının zeminleri ise federasyonlar tarafınca belirlenmiş olup, dünyanın her yerinde aynı ölçüde kullanılmaktadır.
Kaynak: https://tenis.market/blog/tenis-kurallari